No fuel to motor after new fuel lines-help - Defender Source
Defender Source  

Go Back   Defender Source > Defender & Series Technical Discussions > Defender Technical Discussions


Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old April 21st, 2012, 07:51 PM
Tyler Wirken
Status: Offline
Tyler Wirken
1997 Defender 90 LE
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Kansas City, Mo
Posts: 696
No fuel to motor after new fuel lines-help

Need some help. Tried to fire up the truck today after 5 years and nothing. Fuel pump turns on and runs till ECM cuts it off but no fire. New fuel lines and pump during rebuild. Also months ago before putting rear tub on we tested pump by putting 12 volts to it and all worked fine as well as verified that pump was working by taking off return line at tank and fuel poured out. That was like 8 months plus ago. Now no fire of engine. Is there something I am missing? Priming of lines? Do I have to get air out lines? I assuming the shraded valve on the rail is for.

I really appreciate the help.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #2  
Old April 21st, 2012, 07:54 PM
rover4x4's Avatar
rover4x4
Status: Offline
Phillip
1995 SW #487/500
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: The Old North State
Posts: 7,527
Registry
did you install the fuel filter in the right direction?
__________________
Poor gas mileage gets you to the best places on earth
Reply With Quote
  #3  
Old April 21st, 2012, 08:00 PM
dave_lucas's Avatar
dave_lucas
Status: Offline
Dave Lucas
None
Member
 
Join Date: Sep 2003
Location: CO USA
Posts: 3,126
See if anything comes out of the shrader valve.

Sheild your eyes in case Gas shoots out.
Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
  #4  
Old April 21st, 2012, 08:16 PM
Tyler Wirken
Status: Offline
Tyler Wirken
1997 Defender 90 LE
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Kansas City, Mo
Posts: 696
I am pretty sure fuel filter is on right. Nothing comes out of valve. No pressure nothing.

Since I tested it before an fuel ran out of the return line at tank I am thinking the filter is on right. I will check it though.
Reply With Quote
  #5  
Old April 21st, 2012, 10:44 PM
cgalpin's Avatar
cgalpin
Status: Offline
Charles Galpin
'94 D90 ST, '63 SeriesIIA
Site Team
 
Join Date: Jan 2004
Location: South Riding, VA
Posts: 11,625
Registry
Could you have the lines switched? IE pumping fuel up the return side?
__________________
Quote:
Originally Posted by pendy
I'm here for the D's
Reply With Quote
  #6  
Old April 22nd, 2012, 05:21 AM
Tyler Wirken
Status: Offline
Tyler Wirken
1997 Defender 90 LE
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Kansas City, Mo
Posts: 696
Lines are on right. Just checked that. Filter is right as well.

Tried running pump manually for a while with line at rail disconnected and pump runs and sounds like it is pumping but nothing. Can pumps sound like they are running but not actually pump?
Reply With Quote
  #7  
Old April 22nd, 2012, 07:19 AM
junkyddog11's Avatar
junkyddog11
Status: Offline
oil soaked filter
95 RRC 300tdi
Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: No. Berwick, Maine
Posts: 1,253
I've never had one run and not pump. It either has nothing to pump, is pumping it somewhere else or something is blocked. I did have the little hose in the tank cradle get buggared up once and "compromised"..........pumping but going nowhere.
__________________
Matt Browne


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
new expansion complete. Not only are we the only Rover shop in Eliot Maine...now we're also the biggest.

"Dedicated to the resurrection of junk through engineering?"
Reply With Quote
  #8  
Old April 22nd, 2012, 03:31 PM
Tyler Wirken
Status: Offline
Tyler Wirken
1997 Defender 90 LE
Member
 
Join Date: May 2007
Location: Kansas City, Mo
Posts: 696
Got it! Reverse polarity on the pump. Simple but frustrating.

Great to hear it run though!! Thanks for all of your help.
Reply With Quote
Reply

Lower Navigation
Go Back   Defender Source > Defender & Series Technical Discussions > Defender Technical Discussions

Tags
fuel, motor

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fried fuel pump mattdh Defender Technical Discussions 2 July 13th, 2012 02:55 PM
300 Tdi Egt Q?????? Buckon37s Defender Technical Discussions 37 July 11th, 2012 11:26 AM
Flex fuel lines - from the tank to the frame SIIA109 Defender Technical Discussions 12 July 31st, 2010 01:07 AM
95 won't start, possible fuel priming issue? jcasteel Defender Technical Discussions 1 March 15th, 2005 09:45 AM
Fuel lines for NAS D90 with 300tdi? Chris Cox Defender Technical Discussions 3 December 5th, 2003 04:20 PM


All times are GMT -5. The time now is 11:36 PM.


Copyright