4.0 Intermittent Sputter/Stall - Defender Source
Defender Source  

Go Back   Defender Source > Defender & Series Technical Discussions > Defender Technical Discussions

Join the Defender Source Community Today

Thread Tools
Old May 7th, 2013, 11:26 AM
Wolf Fabrication's Avatar
Wolf Fabrication
Status: Offline
Sterling Archer
'93 NAS110 #463
D-90 Source Vendor
Join Date: Sep 2007
Location: Oahu, HI
Posts: 7,349
4.0 Intermittent Sputter/Stall

96 Disco with the 4.0. Every once in a while when I start it up it has a high idle (1500rpms), and eventually smooths out to normal once it warms up. But the main issue is that it will intermittently sputter and stall at idle, usually when the motor is warm. The CEL has not come on. I've checked for vacuum leaks, checked all hoses, replaced the MAF, cleaned the intake, verified spark to all 8 cylinders, 02s read fine on the code reader. Zero hard starts, or issues restarting. I have not checked fuel pressure as I don't think it's a pump/filter issue.

As the issue is intermittent, I've concluded it's electronic related. Thoughts?

"The most unreliable car in the world is the most reliable car in the world." -Jeremy Clarkson refering to the Range Rover

Wolf Fabrication
Semper Fi!
Reply With Quote
Old May 7th, 2013, 11:54 AM
Jymmiejamz's Avatar
Status: Offline
1995 D90 SW #365
Join Date: Sep 2010
Location: Brooklyn, NY
Posts: 3,426
Check the wiring for the crank sensor, it will rub through on the block and cause an intermittent misfire.

Reply With Quote
Old May 7th, 2013, 12:00 PM
Bill Larson's Avatar
Bill Larson
Status: Offline
Bill Larson
97 D90 SW
Join Date: Jul 2010
Location: AUS
Posts: 6,644
I'm thinking MAF but you said you replaced that...do you have another?
Reply With Quote
Old May 7th, 2013, 12:38 PM
hoxie173's Avatar
Status: Offline
Matt Hawkes
1959 S2
Join Date: Mar 2012
Location: Maine United States
Posts: 134
Open the ecu up and check for corrosion on the boards.
Reply With Quote
Old May 7th, 2013, 03:25 PM
ini88's Avatar
Status: Offline
Daniel Marcello
1994 Defender 90 #916
Join Date: Aug 2005
Location: Queens, NY
Posts: 2,785
I have a very similar issue on my 95 Disco. When the truck is at temperature and I come to a stop it might sputter once in a while, but has never stalled. No light come on and it acts normal after that. I was thinking it was fuel related. Maybe fuel temp or filter could be clogged. I've never looked into it too deep but its very simliar symptoms.
1955 Series I
1994 Defender 90 #916
1967 Lancia Fulvia
1974 Alfa Romeo GTV
Reply With Quote

Lower Navigation
Go Back   Defender Source > Defender & Series Technical Discussions > Defender Technical Discussions

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4.0, auto tranny, axles for sale Moden Ops For Sale - Parts 0 February 8th, 2006 06:39 PM
Megasquirt with 4.0 dnewman9 Defender Technical Discussions 7 December 14th, 2005 09:44 AM
Is Supercharging the 4.0 Dangerous? gtg067i Defender Technical Discussions 14 March 11th, 2005 07:18 PM
4.0 engines going cheap KeithD Defender Technical Discussions 0 December 17th, 2003 11:44 AM
4.0 short blocks $1200 shipped evilfij For Sale - Parts 2 November 7th, 2003 10:57 PM

» Defender Registry




Add your Defender

All times are GMT -5. The time now is 03:37 AM.